افغانستان بهشت ناشناخته معادن

افغانستان بهشت ناشناخته معادن

همسایه شرقی ما را برخی کارشناسان معدن «جدول مندلیف جهان » در حوزه مواد معدنی به‌ ویژه مواد کمیاب می‌دانند. افغانستان دارای معادن متعددی است که از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین آن‌ها به نفت، گاز، لیتیوم، مس، سنگ‌آهن، سنگ مرمر و تعدادی مواد نایاب مانند بریوم می‌توان اشاره کرد.


  • نفت و گاز:

بر طبق برآورد سازمان زمین شناسی آمریکادر 2019میزان  ذخایرنفت  افغانستان 6/1 میلیارد بشکه برآورد شده است. همچنین ذخایر گازی نیز ۱۶ تریلیون‌‎ فوت مکعب می‌باشد که عمدتاً در میدان‌های نفتی‌ آمودریادر شمال افغانستان است. استخراج این حوزه در سال ۱۳۹۱ در قالب قراردادی به شرکت ملی نفت چین واگذار شد اما تا سال ۱۴۰۱ فعالیت چندانی صورت نگرفت.

پس از استقرار امارات اسلامی گفته می‌شود که دوباره فعالیت چین در این حوزه نفتی شروع شده است علاوه بر شمال افغانستان از دیگر ذخایر نفتی می‌توان در هلمند و هرات نام برد.

  • مس:

دومین بخش ذخایر زیرزمینی مهم در افغانستان مس است. قرارگرفتن دومین معدن مس بزرگ جهان در این کشور که همان معدن مس عینک در لوگرمی باشد در کنار معادنی در ارغنداب فاریاب زابل بلخاب میزان ذخایر افغانستان در بخش مس را به۶۰میلیون تن می‌رساند شایان ذکر است که بهره‌برداری معادن مس عینک نیز به چینی‌ها واگذار شده است.


  • لیتیوم:

این ماده معدنی که « نفت قرن ۲۱ » نام دارد در نیمه هادی‌ها و باطری های خورشیدی کاربرد دارد و به وفور در افغانستان یافت می‌شود. در یادداشت داخلی وزارت دفاع آمریکا که در سال۲۰۱۰ به چاپ رسید افغانستان را «عربستان سعودی لیتیوم» نامیده‌اند. این تعبیر نشان از اهمیت این کشور در تامین جهانی  لیتیوم مانند نقش عربستان در حوزه نفت است. پس از تسلط مجدد طالبان چینی‌ها در این بخش نیز فعالیت خود را آغاز کردند. حوزه لیتیوم از هرات تا نورستان  است.


  • سنگ آهن و زغال سنگ:

افغانستان بر طبق گزارش زمین شناسی آمریکا2200 میلیون تن ذخایر سنگ آهن دارد مهمترین  معدن سنگ آهن افغانستان معدن حاجیگک در بامیان است. درغوریان، سیاه دره، بدخشان و پروان نیز ذخایر سنگ آهن کشف شده است. پیش از سقوط دولت قبلی افغانستان؛ هند و کانادا کار بهره برداری و اکتشاف این معدن را به عهده داشتند.

زغال سنگ نیز به وفور در افغانستان به ویژه در نقاط هم مرز پاکستان یافت می‌شود و کارشناسان معتقدند که پاکستان به صورت گسترده زغال سنگ افغانستان را به خاک خود قاچاق می‌کند تا معادن آن کشور دست نخورده باقی بماند.

 

  • مواد معدنی کمیاب:

طبق گزارش زمین شناسی ایالات متحده 4/1 میلیون تن مواد کمیاب چون  سزیم، روبیدیم، بریلیوم، نبیوم در این کشور خصوصاً در ولایت لغمان موجود است که هر کدام ارزش بالایی دارد.

موارد بالا گوشه ای از ذخایر زیرزمینی و معدنی افغانستان را معرفی کرد. معضلات عمده‌ای درحوزه معدن در افغانستان وجود دارد که مهم‌ترین آنها عبارتند از:

۱- ناامنی؛ گرچه با تسلط طالبان امنیت نسبی در افغانستان بهبود یافته است اما همچنان بسیار از مناطق دورافتاده که دارای ذخایر معدنی است امنیت مناسبی ندارد.

۲ – عدم وجود راه و شبکه حمل‌ونقل مناسب؛ سال‌ها جنگ داخلی و نبرد خونین باعث شده است که زیر ساخت جاده در این کشور هیچ‌گونه پیشرفتی نداشته باشد و همچنین تنها راه‌آهن این کشور مسیر هرات-خواف است.

3-محصور بودن در خشکی؛ افغانستان جزو 44 کشور محصور در  خشکی جهان است است و ترانزیت دریایی که ارزان‌ترین و بزرگترین روش حمل کالا در جهان است را از دست داده و برای رسیدن به دریا به ایران  و پاکستان وابسته است.

۴ تحریم‌های ایالات متحده و عدم امکان سرمایه‌گذاری معضل دیگری پیش روی توسعه خصوصاً در بخش  معدن است.

نظر خود را به اشتراک بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

جستجو

پنجمین نشست کمیته مشترک اقتصادی استان خراسان رضوی و ولایت هرات 30آبان تا 2 آذر

باهدف توسعه مبادلات تجاری و هم‌چنین رفع موانع تردد در مرز دوغارون در آخرین روز از آبان ماه ۱۴۰۱ هیئت اقتصادی خراسان رضوی متشکل از مسئول هماهنگی بازارچه‌های مرزی، مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل، مدیرعامل سازمان همیاری شهرداری‌ها، مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی، ناظر کل گمرکات استان، رئیس سازمان جهاد کشاورزی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ، مدیر اجرایی منطقه ویژه اقتصادی دوغارون و دبیر اتاق مشترک ایران و افغانستان به ریاست معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری عازم افغانستان شدند. هدف از سفر هیئت اقتصادی ایرانی به هرات افزایش سطح مبادلات تجاری و اقتصادی ، تبادلات و گفت‌وگوها برای روان‌سازی مبادلات ترانزیتی ایران و افغانستان در مرز زمینی دوغارون و افزایش سطح مراودات تجاری میان ۲ کشور، حل مسائل مربوط به تجارت، حمل‌ونقل، صادرات سوخت، پایانه‌های مرزی و گمرکات و زراعت و کشاورزی از محورهای اصلی بازدیدها و جلسات مسئولان خراسان رضوی و هرات بوده است

اقدام مهم گمرک برای حمایت از تولید صادرات محور

🔘اقدام مهم گمرک برای حمایت از تولید صادرات محور 📌پروژه اتصال ورود موقت به صادرات در گمرکات اجرایی شد/ افتتاح پروژهای جدید گمرکی برای تسهیل تجارت در دستور کار گمرک 🔹با هدف حمایت از تولید صادرات محور، پروژه اتصال ورود موقت کالاها برای پردازش و صادرات در گمرکات کشور عملیاتی شد. 🔸 علیرضا مقدسی رئیس کل گمرک ایران در مراسم افتتاح این‌ پروژه گفت: این پروژه به کمک سامانه جامع گمرکی پیاده سازی شده است و با اجرایی شدن آن ۶ هدف مهم محقق خواهد شد. 🔹مقدسی در خصوص ۶ هدف اجرایی این‌ پروژه می افزاید: اهداف ۶ گانه اجرایی شامل اتصال سیستمی ورود موقت و واردات قطعی به صادرات، الکترونیکی کردن کامل مجوزهای صادرات، بررسی سیستمی مجوزهای صادرات، کاهش زمان بررسی های کارشناسی ورود موقت و صادرات از محل ورود موقت، ارائه تبادل سرویس اطلاعات صادرات از محل ورود موقت به بانک مرکزی و افزایش دقت بررسی اطلاعات و ایجاد زنجیره اطلاعاتی کالا از ورود موقت تا صادرات است. 🔸رئیس کل گمرک ایران با اشاره به اینکه افتتاح پروژه اتصال ورود موقت به صادرات در گمرکات اجرایی که با تلاش معاونت برنامه ریزی و بین الملل گمرک ایران انجام شد، افزود: افتتاح این پروژه یک اقدام جهادی است که موضوع تبادل داده ها در رویه ورود موقت را تسهیل می کند. 🔹مقدسی با تاکید بر اینکه هفته بعد سامانه ارزش افتتاح خواهد شد، که اقدامی تحول آفرین در اصلاح و بهبود فرایندها خواهد بود، اظهار داشت: برای تسهیل و تسریع بیشتر در عملیات و تشریفات گمرکی، در چهارشنبه های تحول دیجیتالی در گمرک به صورت زمان بندی شده یک پروژه جدید افتتاح خواهد شد. 🔸به گفته وی با افتتاح این پروژه ها که در ماه های آتی تا آخر سال ادامه دارد با تحول در سامانه ها و اصلاح فرآیند ها و رویه ها، گمرک به سازمانی سرآمد و کارآمدتر برای ارائه تسهیلات و خدمات به ذینفعان تبدیل خواهد شد.

تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ و متعلق به اتاق مشترك بازرگانی ایران و افغانستان می باشد

طراحی سایت و بهینه سازی سایت توسط توسعه گران آریاز AriazDevs - 2022 ©

بالا